Glutenfri kladdkaka med choklad

Detta är de glutenfria kladdkakornas mästare! Många gånger har vi serverat den utan att någon kunnat gissa att den inte är bakad på vetemjöl. Det smakar ... fantastiskt har alla som smakat hållit med om!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 3 ägg
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 1 msk sirap
  • 50 g smör eller margarin
  • 60 g rapsolja
  • 90 g ljus, glutenfri mjölmix (1 1/2 dl)
  • 3/4 krm salt
  • 1 krm bakpulver
  • 1/2 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker eller 1/2 krm rent vaniljpulver
  • 100 g ljus choklad
  • florsocker

Gör så här:

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt och mjukt. Eller hyvla det kalla smöret med en osthyvel så mjuknar det snabbare.

Smörj en ugnsfast form (gärna en pajform) 26-30 cm i diameter.

Värm ugnen till 160 grader.

Vispa samman ägg, socker och sirap i en bunke. Vispa eller rör ner smöret och oljan. Rör tills inga klumpar finns kvar.

Blanda alla torrvarorna i mjölmixen och rör ner den i smeten. Blanda noga så inga klumpar finns kvar.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 18-20 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna men kladdig i mitten.

Låt kakan svalna någon minut.

Undertiden grovhackar du chokladen. Strö sedan chokladen över hela kakan. När den smält går det lätt att bre ut den till ett tunnt lager med till exempel en stekspade.

Låt kakan svalna tills chokladen stelnat och dekorera med pudrat florsocker. Servera med vaniljglass, bär och vispad grädde.

Kakan tål att stå några timmar och smakar ofta minst lika bra dagen efter. Täck noga med plast så den inte blir torr.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

Sallader lagade med gryn och ris av olika slag ger skönt tuggmotstånd och mättar bra. Nu finns det många sorter att välja på; matvete, bulgur och couscous är bara några alternativ. Quinoasallad är vacker och smakrik med fetaost, kidneybönor och pepprig ruccola. Annars kanske bulgursallad passar, med ingredienser som ofta finns hemma. Ha en skön stund i vårsolen!

 salladsrecept.se