Kladdkaka med tryffel

En elegant kladdkaka, med god kolasmak och smakfull glasyr.

Kakan lagas i långpanna och räcker till 24 bitar.

Du behöver

  • 5 ägg
  • 175 gram smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 1 dl kakao
  • (1 tsk vaniljpulver)
  • ½ tsk salt
  • 1 krdm bakpulver

Glasyren

  • 200 gram ljus choklad
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 25 gram smör

 

Gör så här

Blanda samman socker, ägg och sirap i en kastrull. Sjud på svag värme några minuter under omrörning så massan får samma konsistens som kolasås. Ta av från värmen och rör i smöret i bitar. Rör till allt smör smält och blandats väl.

Blanda samman alla torrvarorna i en bunke. Vispa sakta eller rör ner dem i äggblandningen. Rör slätt.

Smörj en långpanna eller täck med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och grädda  i mittan av ugnen i  cirka 20 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna något.

Gör glasyren så här: Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar eller hacka den grovt. Häll den varma grädden över chokladen och blanda tills den smält helt. (Undvik att röra i tryffeln i onödan, så blir den slätare.) Blanda ner smöret och rör tills du har en jämn massa.

Bred ut tryffeln jämnt över hela kakan. Låt kakan stå svalt en stund och pudra sedan ytan med lite florsocker innan kakan skärs i 24 bitar. Servera med grädde, frukt eller vaniljglass.


Kommentar av bosse
26 maj 2010

Bra kaka! En av de bästa jag bakat (och jag bakar mycket!) smakar lite kola och är så där härligt seg...

Kommentar av SD 2010
12 juni 2010

Riktigt god kladdkaka, jag rekommenderar den starkt.

Kommentar av cesse
16 juni 2010

Mums!

Kommentar av FlummigBlomma
14 juli 2010

Går den bra att frysa?

Kommentar av terese
16 juli 2010

hur stor ska pannan vara?

Kommentar av Anita Jonsson/Uppsala
24 juli 2010

hur stor ska långpannan vara 30*40 eller?

Redaktionens kommentar
Kakan är bakad i båda varianterna med gott resultat, jag föredrar den lilla.
Svar av x
13 september 2010

Menar ni "den stora" och "den lilla" enligt tysk husmorsstandard eller enligt Internationella kladdkakekommitténs varianter?

Svar av AJ
7 augusti 2010

Provade i den stora , blev då lite låg ska prova i en mindre också, men fick bra betyg när jag bjöd vänner på den, de tog dubbla stora bitar

Kommentar av Förvirrad
24 augusti 2010

Det kan väll inte heta kladdkaka med tryffel om det inte finns någon tryffel med i receptet?

Svar av Övertygad
27 augusti 2010

Eeh... chokladtryffel består av grädde, choklad och smör, precis som i receptet ovan...

Kommentar av Iss
12 september 2010

Blev mycket uppskattad när jag bjöd på den hemma hos "familjen". Rekomenderas starkt !


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

pannkakor.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se