Kladdkaka med tryffelEn elegant kladdkaka, med god kolasmak och smakfull glasyr. Kakan lagas i långpanna och räcker till 24 bitar. Du behöver
Glasyren
Gör så härBlanda samman socker, ägg och sirap i en kastrull. Sjud på svag värme några minuter under omrörning så massan får samma konsistens som kolasås. Ta av från värmen och rör i smöret i bitar. Rör till allt smör smält och blandats väl. Blanda samman alla torrvarorna i en bunke. Vispa sakta eller rör ner dem i äggblandningen. Rör slätt. Smörj en långpanna eller täck med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och grädda i mittan av ugnen i cirka 20 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna något. Gör glasyren så här: Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar eller hacka den grovt. Häll den varma grädden över chokladen och blanda tills den smält helt. (Undvik att röra i tryffeln i onödan, så blir den slätare.) Blanda ner smöret och rör tills du har en jämn massa. Bred ut tryffeln jämnt över hela kakan. Låt kakan stå svalt en stund och pudra sedan ytan med lite florsocker innan kakan skärs i 24 bitar. Servera med grädde, frukt eller vaniljglass.
Kommentar av
SD 2010
12 juni 2010
Riktigt god kladdkaka, jag rekommenderar den starkt. Kommentar av
cesse
16 juni 2010
Mums! Kommentar av
FlummigBlomma
14 juli 2010
Går den bra att frysa? Kommentar av
terese
16 juli 2010
hur stor ska pannan vara? Kommentar av
Anita Jonsson/Uppsala
24 juli 2010
hur stor ska långpannan vara 30*40 eller?
Redaktionens kommentar
Kakan är bakad i båda varianterna med gott resultat, jag föredrar den lilla.
Svar av x
13 september 2010
Menar ni "den stora" och "den lilla" enligt tysk husmorsstandard eller enligt Internationella kladdkakekommitténs varianter? Svar av AJ
7 augusti 2010
Provade i den stora , blev då lite låg ska prova i en mindre också, men fick bra betyg när jag bjöd vänner på den, de tog dubbla stora bitar Kommentar av
Förvirrad
24 augusti 2010
Det kan väll inte heta kladdkaka med tryffel om det inte finns någon tryffel med i receptet? Svar av Övertygad
27 augusti 2010
Eeh... chokladtryffel består av grädde, choklad och smör, precis som i receptet ovan... Kommentar av
Iss
12 september 2010
Blev mycket uppskattad när jag bjöd på den hemma hos "familjen". Rekomenderas starkt ! MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! BagelsAnnorlunda fikabrödBagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels! LångpannebrödBröd till matenIbland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan? VåffeldagenFira våffeldagen!Vad ska man med färdig våffelmix till när det är så enkelt att göra våfflor själv? Det svåra är att välja! Frasvåfflor är garanterat goda våfflor, men det är å andra sidan klassiska svenska våfflor med ljummen mjölk också... Och glöm inte äggvåfflorna! Alla är bjudna på våffelfesten - självklart finns det gluten-, laktos- och mjölkfria recept. Ge våffel-järnet! Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|
Bra kaka! En av de bästa jag bakat (och jag bakar mycket!) smakar lite kola och är så där härligt seg...