Kladdkaka med tryffel
En elegant kladdkaka, med god kolasmak och smakfull glasyr.
Kakan lagas i långpanna och räcker till 24 bitar.
Du behöver
-
5 ägg
-
175 gram smör eller margarin
-
3 dl vetemjöl
-
4 dl strösocker
-
1,5 dl mörk sirap
-
1 dl kakao
-
(1 tsk vaniljpulver)
-
½ tsk salt
-
1 krdm bakpulver
Glasyren
-
200 gram ljus choklad
-
1/2 dl vispgrädde
-
25 gram smör
Gör så här
Blanda samman socker, ägg och sirap i en kastrull. Sjud på svag värme några minuter under omrörning så massan får samma konsistens som kolasås. Ta av från värmen och rör i smöret i bitar. Rör till allt smör smält och blandats väl.
Blanda samman alla torrvarorna i en bunke. Vispa sakta eller rör ner dem i äggblandningen. Rör slätt.
Smörj en långpanna eller täck med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och grädda i mittan av ugnen i cirka 20 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna något.
Gör glasyren så här: Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar eller hacka den grovt. Häll den varma grädden över chokladen och blanda tills den smält helt. (Undvik att röra i tryffeln i onödan, så blir den slätare.) Blanda ner smöret och rör tills du har en jämn massa.
Bred ut tryffeln jämnt över hela kakan. Låt kakan stå svalt en stund och pudra sedan ytan med lite florsocker innan kakan skärs i 24 bitar. Servera med grädde, frukt eller vaniljglass.
Bra kaka! En av de bästa jag bakat (och jag bakar mycket!) smakar lite kola och är så där härligt seg...