Kladdkaka med mandelmassa och choklad

En härlig kladdkaka med riven mandelmassa och hackad choklad i kakan.

Du behöver:

 

  • 100 g smör
  • 100 g choklad, gärna mörk
  • 150 g mandelmassa
  • 2 dl socker, gärna råsocker
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krdm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krdm bakpulver
  • 2 msk kakao

Gör så här:

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.

Skär smör i bitar och smält det i en kastrull.

Hacka chokladen grovt.

Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda med chokladen.

Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vanilj, salt och kakao i en bunke.

Rör ner sockret i smöret. Blanda sedan ner äggen ett och ett.

Rör ner torrvarorna och blanda om tills smeten är slät.

Blanda försiktigt ner mandelmassan och den hackade chokladen - rör inte så mycket så att mandelmassan löses upp.

Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 16-18 minuter. Låt kakan svalna innan den serveras.

Tips! Kakan vinner i smak om den få stå svalt över natten.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

pastarecept.se

Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

salladsrecept.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se